Algemene informatie

Huisvesting en bodembedekking

Dierenwinkels verkopen regelmatig kooien en bodembedekking die totaal niet geschikt zijn voor ratten, dus ik wil graag weten wat voor kooi en bodembedekking iemand heeft . Het minimale formaat voor twee ratten is 80x50x63, maar groter is natuurlijk altijd beter. Let ook op dat er geen tralieplateaus in zitten, aangezien dit ernstige ontstekingen aan de voetjes kan veroorzaken .

Ik houd de calculator aan voor wat betreft het maximale aantal ratten wat een kooi aankan: ga naar de rattenkooi calculator. Hiervoor verwacht ik dan wel een goede inrichting zodat de ratten goed gebruik kunnen maken van de ruimte door middel van plateaus, hangmatten, klimtouwen, enzovoorts.

Ratten zijn slimme dieren die zich snel vervelen, dus ze hebben voldoende uitdaging nodig zowel in de kooi (voldoende speeltjes, hangmatjes en andere inrichting om te onderzoeken) als daarbuiten (knuffeltijd, lekker loslopen en onderzoeken).

Bodembedekking mag absoluut niet stoffig zijn, omdat ratten erg gevoelige longen hebben. Zaagsel is uit den boze, zelfs ‘ontstoft’ zaagsel! Zelf gebruik ik voornamelijk kartonnen bodembedekking (finacard, greenmile, ecobale, etc) en back2nature in de toiletjes.

Voeding

Ratten zijn alleseters, en hebben een andere behoefte dan bijvoorbeeld konijnen en cavia’s. Algemeen knaagdierenvoer en konijnenvoer is daarom vaak niet geschikt voor ratten. Sommige commerciële voedingen hebben een te hoog vitamine A en/of eiwitgehalte. Dit kan schadelijk zijn voor de gezondheid van de dieren.

Voor wat ratten wel en niet mogen, kun je meer informatie vinden op de voedingslijst van Tamme Ratten.

Verdere algemene informatie

Een hoop informatie is te vinden op de pagina van Tamme Ratten.

Heb je nog vragen? Stel ze gerust! Je kan me bereiken op info@rathalla.nl